Hemmets hjärta
Det brukar ofta köket eller matplatsen i ett hem kallas. Det är här man samlas, småpratar när man lagar middag och umgås och äter tillsammans. Beroende på hemmets yta kanske det finns plats för såväl det mer vardagliga köksbordet som en större matplats där familj och gäster samlas. Ett matbord är en möbel som används till mycket förutom att just äta mat - bordet är en plats för arbete, läxläsning, spel och mycket mer.

Vilken form? Modell av köksbord eller matbord finns det flera av och det kan vara svårt att välja. Runda bord gör sig generellt bra på mindre ytor, där man kan få plats med en extra stol och upplevs socialt då alla sittande lätt kan se varandra. Flera rund bord går även att komplettera med iläggsskiva för att skapa mer utrymme och förvandlas då till en mer oval modell men med samma inbjudande känsla.

Rektangulära bord är nog de vanligaste och är lätta att möblera med. Ett rektangulärt matbord är klassiskt och i de flesta fall kan även tilläggsskivor köpas till för att skapa extra sittplatser. Om man väljer ett rektangulärt bord kan det vara bra att komplettera med stolar med mjukare, rundade former eller en stor matta att placera under för att skapa ett mindre kantigt och hårt intryck. Ett ovalt matbord är lite den gyllene medelvägen som fortfarande kan erbjuda många sittplatser längs långsidorna men ändå ger en harmonisk och mjukare framtoning.

Populära matbordet Filippa i nätt, rund modell inklusive 1 iläggsskiva. Ingår i serien Filippa.

Klassiska matbordet Superellips i design av Bruno Mathsson och Piet Hein. Finns i flera olika storlekar.

Klassiskt och stilrent matbord av hög kvalitet från danska Skovby. Dekorativ delad bordsskiva.

Förnya matplatsen Ett enkelt sätt att förnya matplatsen på är att köpa nya matstolar. Eftersom middagsbordet lätt är en plats där många och långa timmar kan tillbringas är det också viktigt att tänka på bekvämligheten. Klassiska pinnstolar blir åter alltmer populärt och finns i flera olika färger och kan enkelt kompletteras med en mjuk dyna.

Det blir i dag också allt vanligare med mjuka stoppade stolar som för tankarna till mindre fåtöljer, men som skapar en bekväm och ergonomisk sittställning. I reportage och tidningar kan man också ofta se matbord som kombineras med en mix av stolar i olika modeller eller färger, vilket skapar en hemtrevlig, bohemisk och ändå stilig matplats.

Matplatsen - mer än bara matbord och stolar I anslutning till matplatsen är det praktiskt och snyggt att ha förvaringsmöbler med plats för porslin, ljusstakar och annat - samtidigt som man skapar en lättillgänglig avställningsyta. Ett vackert sideboard eller skänk är också perfekt att placera en stämningshöjande bordslampa på eller en vacker växt för att skapa en inbjudande helhetsmiljö. Ett klassiskt vitrinskåp med glasdörrar ger också en tilltalande känsla där man indirekt kan visa upp sina favoritföremål.

Klassiskt vitrinskåp från svenska Englesson försedd med såväl glasdörrar som glassidor.

Sideboard med generösa förvaringsmöjligheter och en stilren, nordisk design.

Förvaringsserien Racquet väcker liv i 1920-talets design tillsammans med nya moderna inslag.

Se fler möbler här

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.