Köksbord

Matplatsen och köket brukar med rätt kallas för hemmets hjärta. Det blir hemmets mittpunkt och en samlingspunkt för både familj och vänner. Hos Stalands hittar du köksbord i mängder av olika modeller, färger och storlekar från olika varumärken.

Läs mer..
{{ item.name }}

Visa filter

Kategori snurra

En plats för många och mycket

Kring köksbordet samlas man ofta efter en lång skol- eller arbetsdag eller slår sig ner för en härlig, lång helgfrukost eller middag i goda vänners lag. Köksbordet används dock ofta till så mycket mer än bara till måltider. Här kan man sitta och arbeta, läsa läxor, spela sällskapsspel och så mycket mer. Köket eller matrummets storlek spelar så klart in men kanske finns det plats för såväl ett mindre köksbord för frukostar och snabba middagar och som för ett större matbord att slå sig ned vid när man får gäster eller har mer gott om tid.

Vilken form av köksbord är bäst?

Flera faktorer spelar in vid val av köksbord för hemmet. Utrymmet är naturligtvis en stark faktor men även hur många man är i familjen och hur ofta man har gäster. Det kan vara svårt att välja mellan olika modeller så det gäller att tänka till ordentligt. Runda köksbord passar ofta bra på lite mindre ytor, då man lätt kan få plats med en extra stol. Ett runt köksbord skapar en social känsla då alla som sitter till bords kan se varandra. Flera runda köksbord kan enkelt också förlängas och skapa plats för fler med hjälp av en eller flera iläggsskivor. På så sätt skapas mera utrymme och bordet får istället en oval form men bibehåller den mjuka och inbjudande känslan. Rektangulära köksbord är ofta lättplacerade och lättmöblerade och tillhör den allra vanligaste modellen.

Ett rektangulärt bord skapar en klassisk matplats och kan i de flesta fall även kompletteras med iläggsskivor eller tilläggskivor för att ge flera sittplatser. En del köksbord kommer även med s.k butterfly-funktion där iläggsskivorna förvaras inuti bordet när de inte används men enkelt kan sättas på plats när utrymme behövs. Rektangulära bord kan ibland uppfattas som lite fyrkantigt varför ett tips kan vara att komplettera bordet med stolar som har lite mjukare former. Ett annat tips är att placera en stor matta under bordet för att skapa ett mindre kantigt och hårt intryck. Ovala bord är lite av en gyllene medelväg, det kan erbjuda många sittplatser kring bordet men ger ändå en lite mjukare framtoning än ett klassiskt rektangulärt bord.

Vad ska man tänka på när man väljer köksbord?

Det är svårt att nämna några gyllene regler för hur man ska tänka men utrymme, som tidigare nämnts, och hemmets övriga stil är bra att ha i åtanke. Ofta vill man kunna tillföra extra sittplatser kring matbordet och om man inte har utrymme nog för att investera i ett större bord eller iläggsskivor eller tilläggsskivor är det bra att ha lite extra koll på benens placering. Hur köksbordets ben är placerade kan nämligen spela stor roll i hur många stolar som får plats kring bordet om man inte vill att gästerna ska ha ett bordsben dikt an mot sina egna.

Olika material på köksbord

Det finns flera olika material att välja på när det kommer till köksbord. Även om trä kanske är det vanligaste kan du även hitta köksbord i marmor, metall och även plast. Vilket material man väljer på köksbord beror till stor del på familjekonstellation. En barnfamilj kanske ska vara försiktig med att välja ett bord i marmor även om det är väldigt stiligt och elegant. Köksbord i olika varianter av trä är det allra vanligaste och det finns bord i massivt trä, fanér och laminat. Alla bord med sina för- och nackdelar gällande skötsel och underhåll. Har du ett köksbord i massivt trä kan du slipa bordet för att få bort fläckar och repor vilket är svårare om bordsskivan är tillverkad i träfanér eller laminat.

Hur sköter jag bäst om mitt köksbord?

Som till de flesta möbler finns det bra möbelvårdsprodukter att använda för att skydda bordet mot bestående fläckar. Köksbord i trä är bra att behandla med olja eller vaxolja innan man börjar använda det för att lättare undvika bestående fläckar. Många leverantörer av köksbord lämnar utförliga skötselråd för sina respektive bord för att det ska hålla och se fräscht ut så länge som möjligt. Ett tips är även att använda bordstabletter och glasunderlägg som komplement till grytunderläggen för att skydda köksbordet mot spill och väta. Välkommen in till oss på Stalands för att hitta bordet för just dig och din familj. Vi har bord från flera olika varumärken som t.ex Englesson, Rowico, Fritz Hansen, Swedese och många fler.

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.