Skötselråd

Olika material kräver olika tillvägagångssätt gällande skötsel för att hålla din möbel fräsch och fin över åren. Läs mer nedan om våra generella råd för skötsel av olika material.

 

 

Fårskinn

Vädra och dammsug din möbel regelbundet. Använd klisterrulle till löst sittande smuts. Dränk in fläckar med kallt vatten. Rengör sedan med ljummet vatten och ullschampo. Undvik att utsätta fårskinnsmöbler för starkt solsken.

Granit

Granit är vid leverans behandlad med granitolja. Fett, matrester och dryck tas bort med fuktad trasa eller såpablandning. Stearin skrapas försiktigt med kniv eller liknande, använd sedan kemiskt ren bensin. Färg/tusch tas bort med kemiskt ren bensin. Vid behov, behandla graniten med granitolja för att säkerställa fläckskyddet.

Produkter av trä

Många av våra möbler är helt eller delvis tillverkade av trä, ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör varje möbel blir unik. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel så som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt.

Oljade ytor: Oljade ytor har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I begränsad omfattning tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor. Genom att underhålla en oljad yta och stryka på ett lager för träslaget anpassad möbelolja med jämna mellanrum förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas mot fläckar och slitage. Gnid in oljan i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (inom 15 min) kan man vid behov slipa (även detta i träfiberriktningen) massivt trä med fint slippapper och torka med torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. För ett nytt bord rekommenderar vi inoljning eller spraywax innan bordet tas i bruk.
Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in träet. Använd gärna underlägg till det oljade matbordet.

Använd: Möbelolja, lacknafta och rengöringsduk. Diskmedellösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten). Slippapper (240 eller 320).

Lackade och målade ytor: Klarlackat trä är behandlat med en genomskinlig lack. Ytan är tålig och kräver inte mer än dammtorkning och rengöring med mild såplösning. Lack med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande ej genomskinlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe. Fläckar ska naturligtvis tas bort så fort som möjligt.
Ibland kan det finnas behov av djupare rengöring. Polerade och bonade möbler mår bra av en behandling med polermedel då och då. Det höjer glansen ytterligare. Men var noga med att alltid hälla möbelvårdsmedel på putsduken och inte direkt på möbeln.
Lägg aldrig en vax- eller plastduk utan en textilklädd baksida på en klarlackad träyta, t ex en bordskiva. Ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Duken häftar fast och bordsytan skadas.

Använd: Möbelvårdsmedel utan slipmedel, ammoniak eller silikon. Diskmedelslösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten). Rengöringsduk, dammduk.

Laminat: Torka med torr eller fuktad trasa, eftertorka med torr trasa. Såpa eller annat milt rengöringsmedel kan användas. Använd inte slipande rengöringsmedel eller slipande svampar/trasor. Fläckar kan tas bort med aceton men var försiktig. Eftertorka med vatten och såpa eller annat milt rengöringsmedel.

 

Microfiber

Bör dammsugas regelbundet. Följ tillverkarens anvisningar vad gäller impregnering och fläckborttagning av just den produkt du har köpt.

Möbler med dunplymåer

Dun formar sig efter kroppen mer än andra stoppningar. Rygg- och sittplymåer måste kontinuerligt puffas till och dras ut mot sömmarna för att lufta dunet och för att formen ska behållas. Att en fjäder letar sig ut då och då är fullt normalt.

Resår- och bäddmadrasser 

Stoppningen i resårmadrassen blir med tiden mjukare. Detta beror på att stoppningen anpassar sig efter kroppen, något som är helt naturligt och sker med alla madrasser oavsett kvalitet. Anpassningen påverkar dock inte på något sätt madrassens bärighet och hållfasthet.
Ett bra tips för att förebygga naturliga ”sättningar” är att då och då vända på bäddmadrassen. En gång om året bör du även vända den så att fotändan hamnar vid huvudet.
Resårmadrasser sköts bäst genom regelbunden och jämn dammsugning. Lufta också gärna bäddmadrassen några gånger om året. Särskilt tagelmadrasser mår bra av att skakas då och då så att de ”fluffar” till sig.
Vädring utomhus rekommenderas ej, speciellt om fyllningen är av naturlatex. Fuktigheten kan orsaka "luktproblem" och klädselns sömmar kan gå sönder när man flyttar ut tunga bäddmadrasser. Latex- och skumgummifyllning kan ha en viss "färsklukt” som dock försvinner efter några timmar i rumstemperatur. Detta går snabbare om man dammsuger madrassen på båda sidorna och lämnar sängen obäddad en stund.                     

Marmor

Marmor är ett poröst naturmaterial och varje skiva är unik i fråga om färg och yta vilket bidrar till dess charm. Oregelbundna och matta områden kan förekomma i ytan tillsammans med små håligheter och sprickor, både långa och korta (dessa kan också kännas genom att beröra ytan med  handen). Marmor tål inte heller någon form av syror, som t. ex. vin, fruktjuice och kolsyra. Marmor är väldigt känsligt för alla typer av spill, vilket bör torkas bort omgående och använd alltid underlägga för glas, tallrikar etc. Rengöringsmedel som är gjorda för att ta bort kalkbeläggningar får aldrig användas.

För att skydda stenytan ska den behandlas innan användning och upprepas efter behov. Välj någon av nedan behandlingar:

- Grumme såpa och vatten (30/70) i en sprayflaska

- Spray wax 

- Protect marble and stone

Utemöbler

Här har vi samlat alla våra skötselråd om utemöbler i denna PDF.

Läder

Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Ju finare läder, desto mjukare och behagligare, men också desto mindre behandlat. Det fina lädret är känsligt och därför kan det finnas skäl för kunder med barn/husdjur att välja en tåligare läderkvalitet.

Allmänna råd för läder: Placera inte möbeln för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att lädret bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta lädermöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. 

Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten. Läderkräm och läderolja bör användas regelbundet beroende på lädrets skick. Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. Varning: Om ytan är skadad eller sliten, kan läderkräm eller läderolja göra att färgen förändras något. 

Standardläder: Ett tåligt täckmålat läder. Rengör med rekommenderat rengöringsmedel. Behandla regelbundet, cirka 2-4 gånger per år med skyddande medel för läder.

Semianilinläder: Ett mycket naturligt och mjukt läder med en tunn täckmålning. Klarar utsatta miljöer. Även denna typ av läder bör rengöras med ett rengöringsmedel då och då. Minst ett par gånger per år bör man lägga på ett skyddande medel som återger lädret dess sköna yta.

Anilinläder: Det vackraste, men också det mest känsliga lädret. Ytan är täckt av en tunn skyddande finish som bör underhållas. Efter rengöring med ett passande medel tillförs ett skyddande lager 2-4 gånger per år eller vid behov.

Textil

Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller. Med rätt skötsel kan även ett tyg med låg slitstyrka hålla i många år. Här är några tips:

Allmänna råd för textil: Skydda möbeln från direkt solljus.
Impregnera möbeln med textilspray innan du börjar använda den. Smuts och fläckar är lättare att ta bort om möbeln är impregnerad på förhand. Dammsug möbeln regelbundet.

Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att det först provats på en mindre synlig del av tyget.

Metall

Både aluminium och krom är naturligt avvisande mot smuts och vätskor men var uppmärksam på att även vatten kan orsaka fläckar och rost på aluminium och krom

Allmänna råd för metall: Torka bara av ytan med en mjuk trasa som är fuktad i såpvatten. För hårt smutsad eller fläckad metall, krom eller stål, använd en trasa fuktad i ren alkohol. Använd aldrig lösningsmedel på lackerad eller ytbehandlad metall.

 

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.