Matbord

Hemmets mittpunkt och hjärta är allt som oftast matplatsen eller köket, som lätt blir en samlingspunkt för både familj och vänner. Hos Stalands hittar du matbord & köksbord i mängder av olika modeller, färger och storlekar från olika varumärken.

Läs mer..
{{ item.name }}

Visa filter

Kategori snurra

En plats för många och mycket

Det är kring matbordet man samlas efter en lång skol- eller arbetsdag eller slår sig ner för en härlig, lång helgfrukost eller middag i goda vänners lag. Men matbordet kan användas till betydligt mer än till måltider. Här kan man sitta och arbeta, läsa läxor, spela sällskapsspel och så mycket mer. Beroende på hemmets yta kanske det både finns plats för ett mindre matbord för frukostar och snabba middagar och ett större matbord att slå sig ned vid när man får gäster eller har mer gott om tid.

Vilken form av matbord är bäst?

Vilken form av matbord som är bäst för hemmet beror på flera faktorer. Naturligtvis spelar utrymmet in men även hur många man är i familjen och hur ofta man har gäster. Det kan vara svårt att välja mellan olika modeller så det gäller att tänka till ordentligt. Runda matbord gör sig generellt bra på mindre ytor, då man lätt kan få plats med en extra stol. Ett runt bord upplevs också som väldigt socialt då alla sittande lätt kan se varandra. Många runda matbord kan även kompletteras med en eller flera iläggsskivor för att skapa mera utrymme och får då i stället en oval form, men med samma inbjudande känsla. Rektangulära matbord är bland de vanligaste och är lätta att möblera med.

Ett rektangulärt bord skapar en klassisk matplats och kan i de flesta fall även kompletteras med iläggsskivor eller tilläggskivor för att ge flera sittplatser. En del matbord kommer även med så kallad butterfly-funktion där iläggsskivorna förvaras inuti bordet när de inte används men enkelt kan sättas på plats när utrymme behövs. Om man väljer ett rektangulärt matbord kan ett tips vara att komplettera med stolar med lite mjukare, rundade former eller en stor matta att placera under för att skapa ett mindre kantigt och hårt intryck. Ovala bord är lite av en gyllene medelväg, det kan erbjuda många sittplatser kring bordet men ger ändå en lite mjukare framtoning än ett klassiskt rektangulärt bord.

Vad ska man tänka på när man väljer matbord?

Utrymme är som sagt något av det viktigaste att ha i åtanke. Övrig inredning i kök eller matrum spelar också in om man önskar bibehålla en enhetlig stil. Ofta vill man kunna tillföra extra sittplatser kring matbordet och om man inte har utrymme nog för att investera i ett större bord eller iläggsskivor eller tilläggsskivor är det bra att ha lite extra koll på benens placering. Hur matbordets ben är placerade kan nämligen spela stor roll i hur många stolar som får plats kring bordet om man inte vill att gästerna ska ha ett bordsben dikt an mot sina egna.

Olika material på matbord

Matbord finns såklart i flera olika material, som marmor, trä och även plast. Vilket material man väljer på matbordet beror till stor del på familjekonstellation. En barnfamilj kanske ska vara försiktig med att välja ett bord i marmor även om det är väldigt stiligt och elegant. Matbord i olika varianter av trä är det allra vanligaste och det finns bord i massivt trä, fanér och laminat. Alla bord med sina för- och nackdelar gällande skötsel och underhåll. Har du ett matbord i massivt trä kan du slipa bordet för att få bort fläckar och repor vilket är svårare om bordsskivan är tillverkad i träfanér eller laminat.

Hur sköter jag bäst om mitt matbord?

Som till de flesta möbler finns det bra möbelvårdsprodukter att använda för att skydda bordet mot bestående fläckar. Matbord i trä är bra att olja in och det finns även s.k vaxolja i olika färgpigmenteringar som är bra att behandla bordet med innan det tas i bruk. De flesta bordstillverkare lämnar utförligare skötselråd för sina respektive bord för att det ska hålla och se fräscht ut så länge som möjligt. Ett tips är även att använda bordstabletter och glasunderlägg som komplement till grytunderläggen för att skydda matbordet mot spill och väta. Välkommen in till oss på Stalands för att hitta bordet för just dig och din familj. Vi har bord från flera olika varumärken som t.ex Englesson, Rowico, Fritz Hansen, Swedese och många fler.

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.