Soffbord och vardagsrumsbord

En snygg soffa i all ära, men hur mycket bättre blir det inte med ett matchande soffbord? På Stalands hittar du soffbord och vardagsrumsbord som lyfter inredningen i vardagsrummet till nästa nivå. Upptäck vårt noga utvalda sortiment av soffbord och vardagsrumsbord i olika design, material och form. Stort eller litet, runt eller ovalt - det bestämmer du!

Läs mer..
{{ item.name }}

Visa filter

Kategori snurra

Våra soffbord kommer från ledande formgivare och vi vågar lova att det finns något för alla smaker. Besök någon av våra butiker eller handla direkt på stalands.se. Vid köp online erbjuder vi fri frakt till butikerna i Kungens Kurva och Sollentuna.

Hur väljer jag rätt soffbord?

Att välja soffbord är inte alltid helt lätt. Är det form eller funktion som är det viktigaste och vad behöver man tänka på? Fundera på hur många som brukar samlas runt bordet och till vad det egentligen används. Rummets storlek samt stil och färg på övrigt möblemang är också bra att ha i åtanke. Tycke och smak skiljer sig från person till person men hos Stalands hittar du soffbord för alla – i olika former, storlekar, material och utföranden.

Soffbordets form & funktion

När du köper ett soffbord är det viktigt att tänka på storlek och proportion – en grundregel brukar vara att bordet ska uppta max 2/3 av soffans och fåtöljernas yta. Detta oavsett om bordet ska fungera som en spontan matplats, som plats för sällskapsspelandet eller passa fredagsmyset. Rektangulära och fyrkantiga soffbord är praktiska bord som rymmer det mesta och nås från flera håll. Har man en stramare och rakare modell av soffgrupp kan dock ett runt eller ovalt bord ge ett mjukare intryck. Det är också viktigt att tänka på höjden – ett lägre soffbord kan se elegantare ut, medan en lite högre variant ofta är mer användbart. Ett alternativ kan också vara att använda ett satsbord som soffbord. De finns ofta i olika storlekar och är lätt att skjuta ihop om man inte använder borden. Samtidigt ger satsbordet extra plats vid behov och de olika storlekarna skapar en extra dimension till soffhörnan. Vill man hålla soffbordet rent kan man också välja att investera i ett mindre sidobord att ställa bredvid soffan där du även kan placera en dekorativ lampa eller växt, samtidigt som det finns utrymme för böcker, fjärrkontroller och liknande.

Vilket material på soffbordet ska jag välja?

För soffbord finns det flera material att välja bland och just nu är det trendigt med mixade material på såväl soffbord som andra möbler. Tänk t.ex. att bordets skiva är i glas eller marmor medan stativet är tillverkat i trä eller metall.

Marmor är ett tidlöst och vackert material som finns i flera färger. Marmor ger ett exklusivt och hållbart intryck men är också ett relativt ömtåligt material som kräver varsamhet, speciellt när det flyttas. Glasbord är lättmöblerade och klassiska och ger en fin transparens och ljus. Tänk på att glasbord också kan vara ömtåliga och att kontinuerligt rengöra soffbordet för bästa effekt. Ett bord i betong passar dig som vill ha en ruffigare känsla med industristil. Vardagsrumsbord i trä är vackert och tidlöst. Ek har länge varit ett dominerade trädslag för soffbord, som ger ett varmt och naturligt intryck.

Många vill gärna ha ett soffbord med förvaring eller underhylla vilket är praktiskt och gör att själva bordsytan kan hållas renare. Däremot är det lätt att man kanske stuvar undan allt möjligt där, vilket i slutändan ändå kan ge ett ostädat intryck. Fundera på hur just du vill ha det och i vilka sammanhang soffbordet används och till när du gör ditt val.

Sköt om ditt soffbord

Hur du bäst tar hand om ditt soffbord beror såklart på vilket material på bord du har valt. Tänk dock på att alltid torka av spill och fläckar så fort som möjligt för att undvika att ditt bord får bestående fläckar. Soffbord i trä oljas med fördel in för att bättre stå emot väta och fläckar. Det finns flera olika möbelvårdsprodukter, anpassade för olika material som är bra att ha hemma. För att skydda bordet är det också bra att ha underlägg för glas och koppar för att minska risken för tråkiga fläckar eller ringar på bordet. Här hittar du fler skötselråd!

Vanliga frågor om soffbord

Vilket material på soffbord ska jag välja?

Det finns flera olika material att välja på, de mest populära är trä, glas eller metall. Vilket material du väljer beror på vad du tycker är viktigt när det gäller design och funktion. Soffbord i trä är populära på grund av sin varma och hemtrevliga känsla, medan glasbord ger en mer modern och luftig touch. Metallbord är hållbara och kan lägga till en mer industriell touch till rummet. Så fundera på vad som är viktigt för dig innan du bestämmer dig för val av soffbord!

Hur stort soffbord ska man ha?

Storleken på soffbordet beror dels på storleken på rummet men också storleken på soffan. Ett soffbord bör vara ungefär samma bredd som soffan och inte vara för högt eller för lågt. En oskriven regel är att det ska vara ungefär samma höjd som armstöden på soffan.

Varför ska man ha ett soffbord?

Ett soffbord är väldigt bra att ha eftersom det ger en både snygg och praktisk yta att sätta ner glas, böcker, fjärrkontroller och annat som du inte alltid vill hålla i handen men ändå ha nära tillgång till. Det hjälper också till att skapa ett mer harmonisk och sammanhängande utseende i rummet genom att bilda en naturlig övergång mellan soffan och resten av rummet.

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.