Matstolar & köksstolar för alla typer av hem

Hemmets hjärta brukar ofta köket eller matplatsen i ett hem kallas. Det är här man samlas, småpratar när man lagar middag och umgås och äter tillsammans. Ofta blir man sittande länge och samtalar, kanske spelar spel eller något annat och då är det viktigt att ha bekväma köksstolar och matstolar att sitta i.

Läs mer..
{{ item.name }}

Visa filter

Kategori snurra

Förnya matplatsen med nya matstolar

Ett enkelt sätt att förnya matplatsen på är att köpa nya matstolar. Eftersom middagsbordet lätt är en plats där många och långa timmar tillbringas är det lika viktigt att tänka på bekvämligheten som utseende. Idag finns det köksstolar och matstolar i mängder av färger, utföranden och modeller för att passa till alla typer av kök och matsalar. Ofta kanske man har en enklare kökshörna där familjen samlas för snabbare middagar med enklare köksstolar men som, om man har utrymme, kompletteras med en större matgrupp. Till den kanske man i stället satsar på bredare och än mer bekväma matstolar. Rowico är ett av våra absolut mest populära märken när det gäller matstolar och ett perfekt komplement till matplatsen!

Att välja rätt matstol

Det finns olika saker att tänka på när man väljer ny matstol eller köksstol till sitt matbord. Det självklara är naturligtvis vilket antal som behövs och hur stort utrymme man har att förfoga över. Om man har en köksö och lite mindre utrymme kan ett alternativ vara att köpa ett par bekväma barstolar att placera vid köksön där snabbare måltider kan intas. Vad som också är viktigt är att mäta hur många stolar man får plats med runt bordet eller mellan matbordets ben. Vissa matbord har benen placerade en bit in under bordsskivan vilket kan innebära att färre stolar faktiskt får plats om man inte vill ha ett bordsben mellan sina egna när man sitter och äter. Om man har lite mindre utrymme kan det också vara önskvärt att man kan skjuta in stolen under bordet när inga sitter där. Därför är det viktigt att även kolla höjden på bordet och ha med dessa mått när man ger sig ut för att köpa sina matstolar. Idag finns det köksstolar i olika bredder och höjder för att passa olika typer av bord.

Olika typer av köksstolar & matstolar

Utbudet av stolar är idag otroligt stort. För några generationer sedan var det mer eller mindre en typ av stol som gällde att placera vid matbordet. En enkel trästol som naturligtvis kunde skifta i utseende och modell något, men fortfarande vara rätt lika varandra. Stoppade dynor i sitsen var också ett sätt att variera stolarna på med olika mönster och färger på klädslar.

En tidlös klassiker

Klassiska pinnstolar har åter blivit alltmer populärt och finns i flera olika färger och utföranden. Klassikern är såklart Carl Malmstens stol Lilla Åland men nästan alla tillverkare har idag sin variant av pinnstol. Stolarna har olika böjningar på ryggstödets pinnar och olika skålningar av sitsen. Ett sätt att mjuka upp en annars hård pinnstol som köksstol är att komplettera med en mjuk dyna.

Tyg och läderstolar

Det har idag också blivit allt vanligare med mjuka stoppade stolar som matstol och som för tankarna till mindre fåtöljer. Dessa skapar ofta en bekväm och ergonomisk sittställning. Välj mellan olika tyger och läderklädslar som passar din övriga stil. Du kan också välja om du önskar en stol med eller utan karm. En karmstol kan vara skönt vid långa sittningar då man har något att vila armarna på utan att behöva vila de på bordet. I reportage och tidningar kan man också ofta se matbord som kombineras med en mix av stolar i olika modeller och färger. Det skapar ett personligt och hemtrevligt intryck som ger både en bohemisk och stilig känsla.

Kommer det flera gäster?

Ett komplement till dina matstolar kan vara praktiska hopfällbara eller stapelbara stolar som du enkelt kan ställa undan när de inte behövs. Kanske inte alltid lika bekväma men även här är utbudet stort och det finns mycket att välja på. Ett annat alternativ kan vara en praktisk sittbänk där personer i mindre format lätt kan trycka sig samman. Finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Vanliga frågor om matstolar & köksstolar

Vad ska man tänka på när man väljer matstol?

När man väljer köks- eller matstolar är det viktigt att framförallt välja ett bekvämt alternativ. Eftersom att du ofta sitter i en matstol flera timmar i sträck vill du inte köpa en variant som ser bra ut, men som också ger dig ryggproblem efter 30 minuter. Sen är det såklart också viktigt att tänka på hur stor yta du har att jobba med, har du ett mindre rum kan det vara bra med nättare matstolar.

Vilka sorters matstolar kan jag välja mellan?

Det finns flera olika varianter att välja mellan. Ett populärt alternativ är den klassiska pinnstolen, eller varför inte en stoppad matstol som är ett bra alternativ om komfort står högt på prioriteringslistan? Om du prioriterar bekvämlighet högt skulle vi också rekommendera att du tittar på karmstolar. I slutändan handlar det dock om vilken stil som passar dig och vilken känsla du vill åstadkomma i rummet.

Hur tar man hand om sin matstol?

Tänk på att torka av synliga fläckar på köksstolar i trä, plast eller metall med en fuktig trasa så fort du ser de. Det kan också vara bra att oljebehandla stolar i trä om så är möjligt eller att spraya s.k protection wax för att undvika fläckar som inte går att få bort. Har du klädda matstolar i tyg är det bra att regelbundet dammsuga och kanske vädra stolarna. Även till textilier kan man ofta köpa en impregneringsspray för att skydda klädseln.

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.