Sängar

Starta dagen på topp med en riktigt god natts sömn. På Stalands hittar du sängar för både vuxna och barn i olika storlekar och modeller. Klicka här för att boka personlig sängrådgivning.

Läs mer..
{{ item.name }}

Visa filter

Kategori snurra

Det finns nog inget ställe i hemmet som vi tillbringar så mycket tid i som i sängen. Därför är det viktigt att hitta en säng passar dina personliga önskemål och behov. Välj mellan olika typer av sängar som kontinentalsäng, ramsäng eller kanske en ställbar säng som du kan justera efter behov. Till barnrummet eller gästrummet kan en våningssäng eller familjevåningssäng vara att föredra. För de flesta ram- eller kontinentalsängar kan du även välja komforttyp genom att välj mellan olika fastighetsgrader som mjuk, medium eller fast.

Hos oss hittar du kontinentalsängar, ramsängar, ställbara sängar, sängramar och ett stort utbud av sänggavlar, bäddmadrasser, sängbord och sängpaket. Vi på Stalands har mer än 70 års erfarenhet av sängar, framför allt DUX-sängar, men du hittar också flera olika modeller från sängtillverkare som Jensen, Englesson och Carpe Diem.

Vilken säng ska jag välja?

Med tanke på att man som människa spenderar närmare en tredjedel av sitt liv i sängen är investeringen i en säng, en av de viktigare man gör. Din kropp behöver vila och återhämtning och ett av de ställen det ger allra bäst resultat är i sängen när du sover.

Vilken säng du bör välja beror dels på din kroppsform men framför allt på vilken sovställning du föredrar. Olika sovställningar kräver olika lösningar gällande avlastning och stöd. Oavsett om du sover på mage, rygg eller sidan eller om du rör dig mycket under sömnen så finns det en säng som passar dig. Personliga önskemål spelar naturligtvis också in, beroende om man föredrar en mjukare eller fastare känsla när man sover. De flesta sängar kan beställas i olika fastighetsgrader eller komforttyper, där mjuk, medium och fast är de vanligaste. En dubbelsäng kan också beställas med två olika grader för att passa de varierande önskemål som partners kanske har. Besök våra butiker och kunniga sängrådgivare som hjälper dig/er att hitta en modell som passar dig och dina önskemål.

Olika stilar för olika önskemål

Sovrummet är inte heller längre bara en stängd dörr varför även designen på sängen spelar in för många. På senare år har kontinentalsängen kommit att öka väldigt i popularitet vilket till stor del beror på det visuella intryck den ger. En kontinentalsäng ger ett maffigare intryck med lite hotellkänsla vilket många tilltalas av. Fortfarande finns det såklart de som föredrar den visuellt nättare ramsängen. Det är inte typ av säng som sätter begränsningar för komforten.

Oavsett vilken modell du väljer kan utseendet till stor del påverkas genom olika val av sängben och genom att köpa till en matchande sänggavel. Enklare sätt att påverka utseendet i sovrummet är att investera i nya sängkläder, någon mysig pläd och dekorativa och sköna prydnadskuddar.

Hur stor säng bör man köpa?

Storleken på säng, oavsett vilken modell du föredrar, är framför allt beroende av hur stort utrymme du har att disponera. Om du bor ensam är en enkelsäng kanske det naturliga valet. Storleken på säng har dock successivt ökat med åren då förståelsen för hur betydelsefull sömnen är för återhämtning har utvecklats. En enkelsäng räknas idag från 80 cm upp till 140 cm och har man utrymmet kan det vara bra att investera i en större modell på en gång för att eventuella framtida gäster ska få plats.

En dubbelsäng räknas generellt från 160 cm till 200 cm även om det vanligaste fortfarande är en traditionell dubbelsäng med måtten 180x200 cm. De flesta sängtillverkare erbjuder idag också möjligheten att enkelt beställa längre modeller och en längd på 210 cm är nu vanligt.

Har du familj och barn kan det under småbarnsåren bli trångt i sängen varför många väljer att investera i en bredare modell så att även små nattgäster kan få plats och alla i familjen får en bra sömn.

Bor man trångt eller i en studentlya är en loftsäng ett bra alternativ som ofta går att beställa även i lite bredare varianter. En loftsäng frigör golvyta och ger plats till skrivbord, matbord eller kanske en soffa.

Förnya din säng med en ny bäddmadrass

Ett enkelt och billigare sätt att förbättra sängupplevelsen om din säng börjar bli till åren är att köpa en ny bäddmadrass. Bäddmadrasser går att beställa i olika storlekar och tjocklek och ofta i olika modeller av komforttyper som mjuk, medium och fast. En ny bäddmadrass ger sängen en ny känsla och förlängd hållbarhet. Tänk även på att med jämna mellanrum vända på bäddmadrassen för att öka livslängden ytterligare. Det är också bra att dammsuga och rengöra madrassen kontinuerligt för att förlänga den fräscha känslan.

Vanliga frågor om sängar

Varför är det viktigt att välja rätt storlek på din säng?

Att välja rätt sängstorlek är viktigt för att säkerställa rätt stöd och bekvämlighet för din kropp. En för liten säng kan leda till obehagliga sovställningar och onödig stress på kroppen, medan en för stor säng kan leda till att du rör dig för mycket och förlorar känslan av stöd under natten.

Hur ofta bör man byta säng?

En säng bör bytas ungefär var 7-10 år, beroende på sängens kvalitet och användning. Det är viktigt att regelbundet inspektera sängen för eventuella tecken på slitage eller förlorad stöd, såsom trasiga fjädrar eller konkav madrass.

Hur påverkar sängens hårdhet him sömn?

Sängens hårdhet påverkar din sömn på många sätt. En för hård säng kan orsaka stress på leder och rygg, medan en för mjuk säng kan leda till att din kropp inte får tillräckligt stöd. Det är viktigt att välja en säng med en lämplig hårdhet för din kroppstyp, för att säkerställa en god natt sömn och förbättrad hälsa.

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.