Förlängningsbara matbord

När familjen växer eller gäster kommer på besök kan det vara praktiskt att ha ett förlängningsbart matbord. Det finns mängder av olika bord att välja bland i olika storlekar, modeller och färger. Välj mellan klaffbord och slagbord eller matbord som du kompletterar med en iläggsskiva- eller tilläggsskiva. Till vissa bord följer dessa med redan från början, medan du till andra modeller själv köper till den skiva eller skivor som du önskar.

Läs mer..
{{ item.name }}

Visa filter

Kategori snurra

Maximera utrymmet med ett slagbord eller förlängningsbart matbord

Många matbord erbjuder möjligheten till fler sittplatser vid behov. Klaffbord, som också kan kallas fällbord eller slagbord är en variant, som kanske är extra passande för den mindre köksvrån. Ett klaffbord är oftast ett relativt litet bord med skiva som enkelt kan fällas upp eller ned efter behov med hjälp av ett extra ben som samtidigt fälls ut.

Ett annat sätt att utöka sittplatserna är att investera i ett matbord med tillhörande eller kompletterande iläggs- eller tilläggsskivor som tas fram vid behov. Ett enkelt sätt att förlänga matbordet när man får väntat eller oväntat besök.

Vad är skillnaden på iläggsskiva och tilläggskiva?

En iläggsskiva är en skiva som du lägger i bordet genom att skjuta isär bordet och på så sätt förlänger bordet. Det kan göra ett runt matbord till ett ovalt eller ett rektangulärt bord till att helt enkelt bara bli längre. Många matbord ger dig möjligheten till fler än en iläggsskiva och kan därför anpassas efter antalet gäster.

En tilläggsskiva förlänger matbordet via kortsidorna och monteras på plats med hjälp av armar på tilläggsskivan eller utskjutbara armar under matbordets bordsskiva. Dessa köps oftast i 1-pack då maxantalet för tilläggsskivor för ett matbord med denna förlängningsteknik är två, en på vardera kortsida.

Hur stort kan ett förlängningsbart bord bli?

Hur stort bordet kan bli är väldigt individuellt och skiljer sig åt från bord till bord. Från en yta på 100 cm kan vissa bord bli upp till mer än 300 cm långt. De flesta iläggs- och tilläggsskivor har en längd på 45-50 cm. Ett klaffbord kan endast förlängas med de klaffar som redan finns på plats. De flesta klaffbord erbjuder bara klaff på en sidan av bordet men du kan även hitta slagbord med fällbara delar på bägge sidor. 

Skötselråd för förlängningsbara matbord

Det är samma skötselråd som gäller för förlängningsbara matbord som för matbord som inte kan förlängas. Tänk på att torka av smuts och väta så snart som möjligt och impregnera gärna bordet med olja eller vax om det rekommenderas. Glöm inte bort att även impregnera iläggs- eller tilläggsskivor. Något som också är bra att tänka på är att förvara dessa skivor i rumstemperatur och inte stuva undan dessa på en kall eller fuktig vind eller källare. 

 

 

 

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.