Fåtöljen - möbeln med många funktioner Fåtöljer kan fylla många funktioner i ett hem. Mindre fåtöljer i grupp som en soffhörna utan soffa eller helt enkelt som extra sittplatser till en befintlig soffgrupp. En fåtölj gör sig också perfekt i hallen eller sovrummet, beroende på stil och tycke. En större fåtölj kanske passar bättre som solitär, och blir en egen favoritplats i hemmet.

Vilken typ av fåtölj Vilken fåtölj som passar just dig bäst beror på olika saker. Vilken funktion ska fåtöljen fylla? Är det som en extra sittplats, är den tänkt att ha i grupp eller ska den fungera som en avslappnande plats där du kryper upp med en bok eller bara för att vila. Något av det viktigaste att ta hänsyn till när man tänker på fåtöljens funktion är att fundera på om man vill ha en fåtölj med hög eller låg rygg och huruvida man önskar en fåtölj med eller utan armstöd.

En clubfåtölj är vanligtvis nättare och med lägre rygg och finns i flera olika modeller, varianter och klädslar. Många av de klassiska fåtöljerna har generellt en högre rygg, på samma sätt som den traditionella öronlappsfåtöljen. Det finns också bekväma liggfåtöljer som skapar en extra dimension av komfort. Ett annat sätt för att få extra komfort och bekvämlighet är att komplettera med en tillhörande fotpall som både fungerar som extra avlastning men också ger en ytterligare sittplats vid behov. 

Allt i ett och klassiker En reclinerfåtölj är en fåtölj som erbjuder lite allt i ett. Med en fällbar rygg och en inbyggd fotpall kan du enkelt få till en bekväm liggande ställning som anpassar sig efter dina egna önskemål. 

Designklassiker finns inom flera olika kategorier av fåtöljer. Att de fått epitetet designklassiker har både med dess bekväma funktionalitet samt deras estetiskt tilltalande formgivning att göra. Exempel på klassiker är Yngve Ekströms Lamino-fåtölj och Bruno Mathssons fåtölj Jetson. Modernare klassiker inom fåtöljer är Mats Theselius fåtölj Ingo för Källemo samt fåtöljen Cuba Chair som formgivits av Morten Gøttler för Carl Hansen & Søn för att bara nämna några. 

Val av material En viktig del i valet av fåtölj är materialet. Fåtöljer tillverkas i många olika material, som skinn, tyg, fårskinn, sadelgjord m.m. Skinnfåtöljer är överlag väldigt eleganta och samtidigt lättskötta. En skinnfåtölj har också förmågan att nästan bli mer tilltalande med tiden då det naturliga materialet åldras med elegant värdighet. En fåtölj klädd i tyg kan skapa en mer ombonad känsla och erbjuder också en möjlighet till ett nästintill obegränsat urval av färger och mönster för att anpassas efter övrig inredning. De flesta tygfåtöljer kan behandlas för att göra ytan mer fläcktålig men kan vara svårare att hålla ren. Flera fåtöljer erbjuder dock avtagbar klädsel där man då kan byta ut klädseln för att harmonisera med övriga färger i hemmet.

Fårskinn är också ett vanligt förekommande material i fåtöljer. Fårskinn ger värme under kallare tider men kan även ge en sval känsla under sommarsäsongen. Samtidigt är fårskinn ett naturligt smutsavvisande material som gör den lättskött.

Inte bara klädseln utan även benstativet kan vara bra att ta i beaktning, då även det ska anpassas till övrig inredning. Välj efter tycke och smak mellan olika träslag och lackad metall eller krom för att skapa just den känsla du eftersträvar.

Se fler fåtöljer här

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.