Hitta rätt matta. 

Hur ska du tänka vid val av storlek på din nya matta? Här hittar du några enkla rekommendationer som kan hjälpa dig på vägen, oavsett om det gäller vid matgruppen, soffan eller sovrummet. Har du frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig till oss eller någon av våra butiker där du även kan beställa mattor med egenönskade mått. Välkommen! 

Matgrupp. För en matgrupp för fyra personer rekommenderar vi en matta med mått kring 170x240 cm. Tänk på att mattan bör följa bordets form, ett rektangulärt bord passar bäst med en avlång matta och en runt bord gör sig bättre med en rund eller kvadratisk.

Att mattan är ungefär 60 cm bredare än bordet är en god marginal för att hålla alla stolarna innanför mattkanten även när de är utdragna, ställer du en extra stol på kortändan får även den plats. För en matgrupp med 6-8 stolar ge en matta med måtten 200x300 cm bästa resultat.

   

Soffgrupp. För en större soffa, som t.ex. en hörn- eller divansoffa rekommenderar vi en matta i storleken 200x300 cm. Detta för att kunna ställa soffan en bit in på mattan, dels för att binda ihop gruppen men även för att hålla mattan på plats.

För en normalstor 3-sitssoffa rekommenderar vi en matta som är minst 170x240 cm, men det allra bästa är en något större storlek. Har du t ex en fåtölj till passar den största storleken allra bäst då även den får plats. Detta skapar balans och ger rummet ett mer harmoniskt intryck.

 

 

Ullmatta från Linie Design i färgen Navy Blazer med dekorativa fransar. Finns i flera olika storlekar.

Matta Verbier är en kraftig handvävd ullmatta i naturlig ofärgad ull. Finns i flera storlekar.

Matta Asko är en stilren handvävd matta från danska Line Design. Finns i olika storlekar och nyanser.

Sovrum. För en mer ombonad känsla i sovrummet är det perfekt med en matta under sängen. Känslan av att sätta ned fötterna på något mjukt ger en skön start på dagen. Placera mattan under ca 2/3 av sängen. Finns det plats i sovrummet rekommenderar vi den stora mattan så att du får ännu mer matta att sätta ner fötterna på. 

Material - Olika material har olika fördelar och nackdelar och beroende på familjesituation passar vissa material bättre. Ull är ett tåligt och naturligt smutsavvisande material som också ger en varm framtoning och finns idag i mängder av olika former, mönster och färger. 

  • Jutemattor är tillverkade av växtfiber och är tåliga och slitstarka och ger en rustik känsla. Det naturliga materialet ger också mattan ett karaktäristiskt utseende som kan skifta i nyans.

  • Viskosmattor är vackra mattor med en tilltalande lyster som skapar en exklusiv känsla. Viskosmattor är dock känsliga för väta och passar kanske inte i soffhörnan hos en småbarnsfamilj, men på rätt plats för rätt personer ger den hemmet en extra dimension.

  • Mattor i syntetiskt material som polyester eller polyeter är också tåliga mattor som är lättskötta och enkla att städa. Bomullsmattor, som t. ex. trasmattor har fortfarande en stor plats i de svenska hemmen och skapar en gemytlig och hemtrevlig känsla. Bomullsmattor är också överlag lättskötta och tåliga.


Se fler av våra mattor här

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.