En välutformad uteplats skapar en oas för avkoppling och njutning i direkt anslutning till ditt hem. Oavsett om det gäller en större altan eller mindre balkong finns det möjligheter att skapa en lockande plats. För dig som bor i hus behöver du kanske inte alltid tänka stilrena trädäck eller skifferlagda uteplatser. Hela din trädgård är ett extra rum när sommaren kommer. Utnyttja den naturliga miljön och växtligheten för olika utemöbler och se det som ett komplement till altanen.

Skapa en grund med bekväma möbler
Börja med att välja bekväma och snygga möbler som passar din uteplats . Utemöbler finns i olika material och stilar så välj något som passar din personliga smak och stil. Mjuka dynor och kuddar ger en extra känsla av komfort och inbjuder till långa stunder av avkoppling.
Olika ställen i trädgården ger olika vinklar, utsikter och inramning. En hängmatta eller hänggunga inne mellan träden eller ett litet caféset på gräsmattan livar upp och skapar en levande och inbjudande trädgård. En bekväm bänk att slå sig ned på för småprat med grannen eller för att sitta bekvämt och övervaka barnens lek på gräsmattan är också praktisk att placera ut.

Använd växter för att skapa naturlig skönhet
Växter är ett utmärkt sätt att ge din uteplats en naturlig skönhet. Mindre träd, dekorationsgräs, blommor och andra gröna växter ger en ombonad och varm känsla där trädgården tillåts "växa in" på altanen eller uteplatsen. Även för balkongen skapar växter en känsla av trädgård, ibland mitt i stan. Om man har begränsat med utrymme kan hängande amplar vara ett sätt att få in mer grönt. Du kan också låta gröna växter klättra upp längs en spaljé för att skapa en vacker inramning.

Komplettera med belysning för en ombonad stämning
Rätt belysning kan förvandla din uteplats när solen går ner. Ett mjukt ljus ger en känsla av avkoppling och skapar en inbjudande miljö även när mörkret har fallit. Portabla lampor för både inom- och utomhusbruk blir vanligare och är perfekt att ta med ut för att ställa på bordet. Belys gärna också din fasad eller dina växter med riktade spotlights. Ett annat tips är att hänga upp ljusslingor i trädgården eller på balkongen/uteplatsen. Solcellsbelysning är praktiskt och miljövänligt och finns i många olika utföranden.

Skapa rum och avskildhet
Om du vill skapa en känsla av avskildhet på din uteplats eller helt enkelt dela upp den i olika "rum" kan du överväga att använda snygga skärmar eller växtlighet. Bambuskärmar, stora krukor med dekorationsgräs, klätterväxter eller en pergola kan både skänka skugga och skapa en avskild, inbjudande atmosfär på din uteplats. 

Inred med färg och mönster
Se till att din personlighet och stil lyser igenom även på din uteplats. Komplettera med kuddar, plädar eller mattor med färger och mönster för att göra uterummet unik och lockande. Vackra, tåliga fat eller krukor i samma färgtoner skapar en helhet.

Att designa en lockande uteplats handlar om att skapa ett utrymme som du, men även familj och vänner älskar att vara i. Tänk både form och funktion för att skapa en inbjudande miljö. Lycka till med din design och njut av ditt utomhusparadis.

 

 

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.