Att hitta sin drömsoffa - vilken soffa ska man välja?

När man ska köpa en ny soffa ställs man inför många olika valmöjligheter och det är alltid bra att tänka igenom innan du slår till. Är du ute efter en nätt 2-sitssoffa, en rejäl 4-sitssoffa, en rymlig hörnsoffa eller kanske en inbjudande divansoffa? Eller är en modulsoffa bäst, där du själv kan skapa din drömsoffa med olika moduler? Tänk också på hur soffan egentligen ska användas, hur stort utrymmet är och hur många som normalt kommer sitta i soffan.

Prova dig fram! Något av det viktigaste när du ska köpa en ny soffa är att provsitta och provligga soffan. Oavsett om du sen beställer online eller handlar direkt i butik är det viktigt att soffan passar just dig. Tycke och smak är individuell så prova er fram. 

Utrymmet Hur många personer ska få plats i soffan - hur många är ni i familjen och har ni ofta gäster. Det spelar självklart in, men viktigare än det är förstås att soffan får plats utan att kännas inklämd. Det kan vara smart att mäta upp med maskeringstejp hemma och mäta för att få en känsla av hur stort utrymme som finns så att du inte köper en för liten eller stor soffa.

Soffa Mags från danska Hay är en modulsoffa, här i färdig kombination med låga armstöd och öppet avslut.

Soffa Cream är en rymlig 3-sitssoffa med modern design som är lika skön som inbjudande.

Soffa Howard, här i rak modell, från svenska Englessons är i smakfull och tidlös design med skön sittkomfort.

Vilken sofftyp är du? Sitter du oftast upprätt och rakt i soffan ska du välja en soffa som inte är så djup. Är du däremot en som föredrar att halvsitta eller ligga i soffan och kanske somnar framför TV'n ska du satsa på en soffa som är lite djupare. Samma sak gäller när du väljer armstöd och rygghöjd - prova dig fram tills du hittar en soffa som passar just dig.

Beroende på familjesituation är det också viktigt att tänka på material, kvalitet och färg. Soffor med dunstoppning är underbart sköna, men kräver lite mer underhåll för bibehålla sin struktur och mjukhet. Såväl läder- som textilsoffor går att impregnera för att bättre stå emot slitage och fläckar. Har du småbarn eller djur kan det vara smart att välja en soffa med avtagbar och tvättbar klädsel. 

Vilken modell? En rak soffa är fortfarande den vanligaste sofftypen och det är en soffa som är lätt att placera. Välj mellan 2-sits,- 3-sits- och 4-sitssoffa efter utrymme och komplettera gärna med fotpall eller fåtölj. Hörnsoffor är populärt i Sverige och är yteffektiva och rymliga och kan ofta beställas som både höger- och vänsterställd. En divansoffa, eller schäslongsoffa som det också kan kallas, inbjuder till vila där man enkelt kan lägga upp benen. Många soffor finns med öppet avslut vilket ger ett luftigare intryck. Modulsoffor är en soffa där du själv kan bygga upp din soffa med hörndel, mittsektion, avslut och armstöd efter dina önskemål.

Innan köp - Slutligen, en viktig sista detalj är att kontrollera att drömsoffan går igenom alla dörrar, trapphus och in i eventuella hissar. Många större soffor finns som 2-delade eller 4-delade varianter vilket kan vara ett bra alternativ.


Se fler av våra soffor här

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.