Tänk kvadratsmart! Har du en liten lägenhet eller boende gäller det att tänka till för att få ett praktiskt men samtidigt inbjudande och funktionellt hem. Självklart är det en kolossal skillnad på 25 och 40 kvadratmeter men kontentan är densamma - ytan är fortfarande begränsad och det gäller att hitta kvadratsmarta lösningar.
Du ska inte kompromissa för mycket, men det är viktigt att tänka till innan. Nedan får du tips och ideér på vad som kan vara bra att tänka på, och hur du skapar rymd och känsla även på små ytor. 


Flera funktioner - Försök att hitta möbler som fyller mer än en funktion. Har du ont om plats kanske en bäddsoffa är smart för att få både soffa och säng i ett om du inte har möjlighet att bygga en loftsäng. Bäddsoffor finns i olika modeller och storlekar. Får du plats med både säng och soffa, men bara har en enrumslägenhet kan det vara bra att placera en bokhylla eller kanske flera sideboards för att på så sätt skapa en rumsavdelare vilket gör två rum i rummet. Samtidigt är bokhyllan en optimal förvaringsplats för såväl böcker, prydnader, krukväxter och kanske porslin.

Har man ett litet kök eller matplats är ofta ett runt bord att föredra, där man kan placera flera stolar utan att det ser för klumpigt ut. Smarta klaffbord är också en bra idé där du kan anpassa bordet efter hur många som kommer på middag eller är på plats. Bänkar med förvaring under locket är också en optimal lösning då du både får utrymme för att förvara saker och en sittplats extra. 

Stilren spegel med praktisk hylla för småsaker. Finns i flera färger och även i större storlek. I serien finns också smarta klädhängare m.m.

Stilsäker kombination mellan mässing och matt svart metall. Ger ett behagligt justerbart ljus samtidigt som den frigör golvyta.

Rund och inbjudande sittpuff i fårskinn från Shepherd of Sweden. Lika bra som sittplats som extra avlastningsbord med en bricka på.


Tänk på ljuset
- Något av det viktigaste när man ska inreda ett hem på små ytor är att tänka på ljuset. Möblera gärna med de fönster som finns i fokus och måla gärna lägenheten i ljusa färger. Satsa även på bra belysning och se till att ljuset kommer från flera källor. 
Ett annat sätt att förstora små ytor är med hjälp av speglar. En spegel reflekterar ljuset och ytan upplevs ofta större än den är.
Tänk också på bra belysning och skapa flera ljuspunkter i hemmet eller rummet. Det kan vara bra att undvika för stora, hängande taklampor och istället satsa på spotlights. För att frigöra golvyta kan man också investera i snygga vägglampor som ger ljus och förstärker och belyser utvalda platser.Smart förvaring
Strings förvaringslösningar ger dig möjlighet att skapa både matplats, skrivbord, sminkbord och förvaring, allt i ett. Med höga golvgavlar kan du också skapa förvaring högt upp mot tak för att ta tillvara all yta. Stringhyllor är så smart uttänkt att det alltid kan byggas om, förnyas och förändras.

Flera andra varumärken har också tagit fram smarta förvaringslösningar med bänkar, skåp och klädhängare för mindre utrymmen, som t.ex. serien Dot från Tenzo.

I en liten lägenhet kan det också vara svårt att få utrymme för stora och klumpiga garderober. Nu är det helt rätt i tiden med öppna garderobsinredningar där kläderna får hänga fritt och bli en del av inredningen. Krokar är också något man aldrig kan få för mycket av, för att hänga ifrån sig påsar, kläder och annat. Vill du inte att de ska synas, placera de bakom dörrar eller på andra mindre synliga ställen. En annan som är multifunktionell när det kommer till små ytor är serveringsvagnen eller tevagn som det också kallas. En perfekt förvaringsyta som enkelt förflyttas och vid behov kan användas som mindre bord. Även pallar (gärna stapelbara) och sittpuffar kan användas till mycket i en mindre lägenhet.


Se fler möbler här

 

Nyhetsbrev

Få erbjudanden, inspiration och tips direkt till din e-post! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress.